Ovoce

Máme nový rok, období předsevzetí. Jedno z nejčastějších předsevzetí bývá přání zhubnout, ale málokomu se to podaří dodržet. Proč?

Děláte několik chyb:
1) Chcete všechno rychle, nejlépe hned.
2) Nevydržíte/máte slabou vůli/nemáte motivaci.
3) Kladete si vysoké nároky.
4) Děláte příliš velké změny.
5) Jste líní se hýbat.
6) Problém odsouváte na neurčito a neumíte začít.
7) Hledáte si důvody, proč to nejde.

Odsouvání
Přestaňte se vymlouvat, že to nejde. Přestaňte to odsouvat. Věta od zítra/příštího týdne/měsíce/roku začnu, je mylná a nevede nikam. Takhle si to budete říkat každý den a nezačnete nikdy. Začněte teď hned! Čtěte dál!

Výmluvy
Nesvádějte nemožnost zhubnout na genetiku. Genetika je 5%. Pokud máte genetický problém, o 5% se musíte více snažit! Spíše než genetický problém máte rodinný problém. Zkrátka jak jste se naučili jíst doma, tak jste zvyklí a to je váš opravdový problém! Přebíráte stravovací návyky od vašich rodičů. Je to zvyk! Není to genetika!
Nehledejte důvody, proč to nejde. Hledejte naopak, jak by to šlo!

Diety
V první řadě je třeba si uvědomit, že hubnutí není jen o dietách a není to závod. Nejlépe a nejtrvaleji zhubnete změnou životního stylu, ne pomíjivými dietami. Dietu totiž nevydržíte držet věčně, jednou přestanete, a kila máte zpátky. Také nesmíte pospíchat a chtít zhubnout 10 kilo za týden. Čím pomaleji hubnete, tím trvalejší změna bude. Úplně proto stačí 1kg za týden.
A ano, pohyb je potřeba, štíhlá linie není zadarmo. Pohyb totiž přispívá nejen k hubnutí, ale také ke zdravějšímu tělu a k lepšímu pocitu – při sportu se uvolňují endorfiny, po námaze vám bude blaze :)

Jak jíst
Hubnutí také není o tom nejíst. Naopak, musíte jíst, abyste tělu dodali potřebné živiny a energii a necítili se unavení. Tím, že budete jíst příliš málo, si akorát zpomalíte metabolismus a hubnutí bude obtížnější, ne-li nemožné. Proto jezte pravidelně, hodně často (cca každé 2h), po malých dávkách. Tělo nesmí pocítit hlad. Tím budete udržovat metabolismus v chodu. Ale zase se nesmíte přejídat! Jezte tak, abyste se cítili dobře.
Hladinu cukru v krvi udržujte stabilní, bez větších výkyvů nahoru nebo dolů. To znamená, že pokud si chcete dopřát něco sladkého, tak raději po malých dávkách, aby vám příliš nestoupla hladina cukru. Právě díky větším rozdílům v hladině cukru pak pociťujete větší hlad.
Pokud vás hlad přepadne, mějte vždy po ruce ideálně nějakou zeleninu (té byste měli sníst celkem 0,5kg za den!).
Jezte pestrou stravu, abyste tělu dodali všechny potřebné látky a vitamíny.
Platí tady všeho s mírou – protože i „dietní“ potravina, pokud jí sníte hodně, přestane být dietní.
Největší blbost je nejíst po páté hodině nebo jak se to říká. Noční sovy přece nebudou hladovět! Dejte si něco klidně ještě 2h před spaním, hlavně nesmíte mít hlad a to nejlépe ani v noci (myslím tím když usínáte)!
V noci, pokud spíte, nechoďte vyjídat ledničku!

Metabolismus
Proč je potřeba mít rychlý metabolismus a udržovat ho stále v chodu? Protože metabolismus spotřebovává velké množství energie po celý den (tím hubneme) a my chceme tuto spotřebu ještě zvýšit.
Jak zrychlíme metabolismus? Budeme pravidelně a často jíst (aspoň každé 2h) a budeme denně nebo minimálně obden se nějak hýbat (cvičit atp. – aspoň 1h). Přestaneme pít alkohol.


Co vyřadit
Měli byste ze stravy vyřadit sladkosti, cukroví, oplatky, tyčinky, sušenky, čokoládu atp.. Dále „jídla“ typu brambůrky. Odvykněte si pořád něco uždibovat u televize.
Např. 6 kousků vánočního cukroví je jako jeden smažený řízek!
Vyřaďte tučné potraviny (bůčky, vepřové, sekanou, párky, klobásy, tvrdé salámy, sádlo, máslo, olej, majonézu…).
Vyřaďte omáčky, knedlíky a husté polévky. Instantní polévky jsou také tučné.
Vyřaďte smažená jídla (hranolky, řízky, atd.)
Tahle jídla by měla být tabu.
Pokud se bez výše uvedeného neobejdete, tak si dejte, ale jen v opravdu malém množství! Pak, abyste vykompenzovali energii přijatou a vydanou, dejte si více pohybu (procházka navíc atp.).

Omezte bílé pečivo (rohlíky, chleba), a když není zbytí, dejte si alespoň pečivo celozrnné – pocit sytosti vám po něm vydrží déle.

Vyřaďte veškerý alkohol. Ano, i pivo :) Kdo se bez piva neobejde, dejte si nealkoholické. I to je ale dosti kalorické, tak všeho s mírou! Max 1 půllitr denně – a k tomu procházku navíc, zase abyste přijatou energii navíc někde vydali.
Alkohol je nepřítel hubnutí č. 1 – zpomaluje metabolismus a navíc se mění na cukr.
Vyřaďte energetické nápoje, kolu a ostatní sladké limonády. Pozor i na džusy – řeďte si je 1:1 s vodou. Nepijte limonády/minerálky s bublinkami.

Jídelníček
Jezte:
ovoce (s mírou – opatrně s banány, jsou dost sladké),
zeleninu (kolik chcete), dělejte si saláty (bez oleje a bez cukru),
ryby (ne lososa a ne ryby v oleji, ideální je třeba tuňák ve vlastní šťávě, zavináče, …),
nízkotučné sýry (mozzarella, cottage, lučina, …),
nízkotučné syrečky,
nízkotučné jogurty,
nízkotučné kysané mléko,
nízkotučné tvarohy (nejlépe bílé, ale lze i ochucené),
kuřecí maso (vařené), libovou tlačenku,
drůbeží šunku (ne šunkový salám ani jiné salámy!),
sóju,
krupicovou kaši,
piškoty,
těstoviny (s mírou),
rýži (s mírou), např. rizoto se zeleninou a libovým masem/sójou, rýži posypanou bylinkami/pažitkou,
brambory (s mírou),
zeleninové/kuřecí polévky (bez mastných očí!),
vejce (s mírou – žloutek je tučný),
celozrnné pečivo (max 4 kousky/den, čím méně, tím lépe)
a tak dále, většina lidí asi pochopila.
Na akutní hlad lze i müsli/cereální tyčinky (zde vybírat s velkou opatrností, většina bývá přeslazená, nenechte se zmást nápisem Fit a podobně!), přesnídávky.
K snídaní je dobré např. müsli s mlékem – ale ne zapékané, ne přislazované atd.! Vybírejte sypané müsli bez přidaného cukru, může být se sušeným ovocem.
Obecně platí sladší jídla jezte spíše ráno, tučnější spíše v poledne a večer zeleninu.
Jídelníček je orientován lehce do sladka, je to spíše pro lidi, kteří se více hýbou a potřebují více energie. Musíte si ho přizpůsobit podle sebe (podle vaší míry pohybu), vyberte si to, co je vhodné právě pro vás, je to jen orientační návod.
Fantazii se meze nekladou, ale pokud si nejste jisti o vhodnosti potraviny, přečtěte si vždy její složení, obsah tuku a cukrů, také se dívejte na obsah éček, konzervantů a podobných sra*ek.
Vězte, že obsah 30% tuku a víc je vážně moc, to je hranice, nad kterou byste nikdy neměli jít. Představte si, že ukrojíte z potraviny třetinu (=30%) a teď tu třetinu vemte a nalepte si ji pěkně třeba na břicho nebo stehna. Chcete, aby se vám tam usadilo takové množství tuku? Asi ne, že? Tak to nekupujte a hlavně nejezte!

Kdo byl zvyklý na něco úplně jiného, tak by to byl pro vás asi dost šok přejít na tuhle zdravou stravu, proto jezte z počátku vše, ale omezte množství, rozdělte ho do více dávek. Potom zkuste postupně nahrazovat jídla tučná a sladká jídla méně tučnými a méně sladkými (ke spoustě potravin existuje jejich méně sladká/tučná varianta) a přidávat zeleninu a podle toho, jak vám to půjde, přecházejte pomalu na tuhle stravu (klidně rok, úspěchem není přejít hned, ale přejít trvale – proto není na škodu, když ze začátku budete ještě trochu „hřešit“, nevyčítejte si to, časem to zlepšujte, ono to půjde :) ).
Kdo na to má, tak může rovnou :)
Ze začátku budete dělat hodně chyb, ale to časem zlepšíte.

Vyberte si jídelníček takový, abyste vy sami z něj byli šťastní. Musí to být něco, na co si dokážete zvyknout, co si umíte představit dodržovat až do konce života. Nesmíte se k ničemu nutit, musí to pro vás být radost takovým způsobem se stravovat. Pokud budete nešťastní/bude vás jídelníček štvát, změňte ho aspoň trošku k obrazu svému, i za cenu pomalejšího hubnutí – hlavní je nevrátit se ke starým stravovacím návykům úplně! Nesmíte ho ale zase změnit moc, abyste nezačali naopak přibírat. Zvolte si nějakou balanci, míru, kdy sice víte, že „hřešíte“, ale pořád ještě hubnete, to je pořád správně! Hlavně musíte být spokojení!

Nápoje
Pijte hodně vodu, čaj (nejlépe zelený – pomáhá hubnout). Můžete i kávu. Ale pozor – nic nesladit. Do kávy si místo cukru kápněte trochu mléka – ne smetánky do mléka!
Dopřejte si i mléko (ale pozor, maximálně polotučné a s mírou). Mléko pomáhá vylučovat tuk, takže pokud jste snědli nějaké tučné jídlo, např. k obědu vepřové, zapijte ho mlékem, vyloučíte více tuku z těla (je to dokázáno studií).

Váha
Nestůjte 10x denně na váze, nevažte se nejlépe vůbec, pozorujte svoje tělo, jak se mění. Ono totiž když začnete nabírat svaly a shazovat tuk, na váze se to nemusí ze začátku vůbec projevit a zbytečně by vás to demotivovalo.

Motivace
Něco k motivaci. Věřím, že každý si najdete svoji motivaci, ale zde pár rad :)
Tak za prvé svlíkněte se do naha a pozorujte se aspoň 15 min v zrcadle, prošmátrejte všechny špeky, zkuste si do nich plácnout a dívejte, jak se vlní. Mačkejte si je. Líbí se vám vaše tělo? Ne (je nechutné?). Jinak byste přece nečetli tento článek a nesvlíkali byste se :)
Krok dva: přiveďte partnera a dělejte to samé, jako když jste byli před zrcadlem sami. Stydíte se?

Musíte si říct důvod, proč chcete zhubnout. Nelíbíte se sami sobě? Stydíte se svléknout se do plavek? Nelíbíte se partnerovi? Nelíbíte se okolí? Mají na vás lidé blbé narážky nebo na vás blbě koukají? Ujasněte si, čeho chcete dosáhnout. Např. chci zase nosit ty krásné šaty, chci se zase vejít do těhle riflí, chci se líbit partnerovi, nechci, aby se mi lidé smáli… Podle důvodu se často dívejte na ty šaty/rifle, ukazujte se partnerovi (měl by vás za snahu bohatě chválit!), pozorujte reakce lidí….
Kvůli komu to chcete udělat? Nejlepší důvod ze všech je ale chtít to kvůli sobě! Pokud vás někdo bude nutit, je to na nic, musíte chtít sami a musíte chtít opravdu moc! Jen tak to dokážete!
Ano, něčí podpora je také velmi důležitá, proto jestli máte partnera, měl by vám pomáhat ve vašem snažení (např. pomáhat nakupovat a radit; jíst podobnou stravu jako vy, aby vám zbytečně nedělal chutě/nebo jíst aspoň ne před vámi – ale pozor jídla v ledničce jsou velké lákadlo, proto v takovém případě radši mějte ledničky dvě :) ale levnější bude, aby partner jedl podobné věci, že; hodně vás chválit, jak vám to jde, všímat si změn na vašem těle a říkat to nahlas atd.).

Hýbejte se!
Hýbejte se, sportujte. Nejlépe každý den. Nejhůře obden. Pokud budete sportovat/cvičit/hýbat se méně, než obden, efekt na hubnutí bude minimální.
Přestaňte všude jezdit autem – i ke kamarádovi/ce, co bydlí 100m od vás, a choďte všude pěšky (např. do práce a z práce, pokud pracujete v jiném městě, běžte aspoň pěšky na autobus/tramvaj/vlak)! Pokud bydlíte v paneláku, nepoužívejte výtah, choďte pěšky. Opravdu to pomáhá!
Pokud nemáte možnost chodit a musíte autem, dejte si každý den aspoň krátkou procházku, ale svižným tempem!
Vyberte si nějaký sport, který vás bude bavit a choďte na něj několikrát v týdnu. Aby si tělo nezvyklo, tak tento sport prokládejte občas jiným sportem (nejlépe jiným druhem sportu – třeba běhání /kolo/plavání/tanec/fotbal/hokej/tenis/bruslení + posilování/jóga/sebeobrana/karate, možností je spousta, každý si určitě vybere to svoje). Jeden druh sportu by měl být spíše na zadýchání/na výdrž a druhý spíše na posilování svalů.
Měli byste hýbání se věnovat alespoň hodinu denně. Tělo začíná spalovat tuky po 45min pohybu. Nám ale nejde ani tak o hubnutí v samotném hýbání jako spíš o zrychlení metabolismu, který by měl vydržet zrychlený asi den až dva po hýbání se. Abysme ho udrželi zrychlený pořád, musíme se proto nejméně obden pořádně hýbat.

Zázračné pilulky a koktejly? Ne!
A ne, opravdu si nekupujte žádné zázračné prášky ani koktejly, které vám stejně nepomůžou zhubnout, maximálně pomůžou zhubnout vaší peněžence.
Krabičková dieta a podobné jsou také na nic, protože jíte příliš málo, nevydržíte to dlouho, nebudete se cítit dobře, kila pak naberete rychle zpět.

Závěr
Nejsem žádný odborník, jen jsem hodně četla a studovala, zapojila také selský rozum a hlavně vyzkoušela na sobě a na dalších lidech. Vždy to zabralo a výsledky byly super. Jen zkrátka někteří lidé poté, co jsem u nich úkol „splnila“, na to začali kašlat, vrátili se ke starému životnímu stylu a nabrali kila zpět. Holt někdo má jiné priority – třeba počítač, televizi atd.
Musíte vydržet! Přece nechcete vypadat tak jako předtím!

Odborník
Komu nepůjde zhubnout ani po DŮSLEDNÉM dodržování tohoto návodu, tak si zajděte k odborníkovi na výživu, on vás rozebere podrobně individuálně a sestaví vám hubnoucí plán. Víc nic asi už poradit ani nejde.

Komenáře
Pokud máte jakékoli připomínky nebo dotazy, pište do komentářů.

Zkuste také knihy o hubnutí:


  40 Responses to “Jak zhubnout a váhu si udržet”

  1. Užasný članek. Děkuji

  2. Dobrý den,
    ač mám několik let nadváhu…ale spíš prý takovou sexy…jak slýchávám:-), tak se samozřejmě snažím delší dobu zhubnout…hlavně kvůli sobě!!! moc se nedaří, asi i proto, že už mi není dvacet a jde to dolů pěkně ztuha…spíš mi dělá aspoň trochu radost to, že roky vůbec nepřibírám, ale taky ani neshazuji:-(
    to, co shora píšete, mám stokrát omílané v hlavě….větší výdej než příjem, pohyb,pohyb atd.atd….
    v jednom Vám ale budu velmi oponovat…proč by mi moje tělo mělo připadat nechutné, jen proto, že neváží tak jak by správně mělo,??miluji své tělo i takové jaké je a ostatní to ze mě cítí ….
    možná mi chybí ta správná motivace….ta je vždy velkým pohonem po cestě k našim snům:-)

    • Dobrý den, děkuji za Váš kometář.
      Pokud jste se svým tělem spokojená a líbí se Vám, je to skvělé, ale ne každý je na tom stejně jako Vy (většina lidí chce zhubnout proto, že se jim jejich tělo nelíbí). A možná právě proto Vám chybí ta správná motivace – proč byste s Vaším tělem něco dělala, když ho máte ráda takové, jaké je.
      Možná jsem to vyjádření trochu přehnala (chtěla jsem vzbudit motivaci ve čtenářích, kterou mají mnohdy příliš slabou) – a splnilo to i druhý účel – reagovala jste na to komentářem :)

  3. Článek je opravdu povedený ;)

  4. Dobrý den, je mi teprve 12 let a mám 65 kilo. :(
    moc bych si to přála. tancuji doma před zrcadlem,ale omylem se vždycky vyhnu tělocviku ve škole (třeba chybím nebo jdu k doktorce). nevím co mám dělat :( mamka vždy vaří něco dobrého (né sladké) a to prý musim (i když já bych si radši dala ten salát, ale to občas zapomínám říct mamce ať mi ho koupí). ponižujou mě, muj nejlepší kluk se semnou rozešel kvuli mé váze :(
    A potřebovala bych poradit .. Je mi trapné to psát :( ale nevím co mám dělat.
    Děkuji za Odpověd

    • Ahoj, tělocvik ve škole je na zhubnutí většinou málo, i tak bys měla nějaký pohyb přidat. V létě se dá jezdit na kole, teď v zimě můžeš chodit plavat, bruslit, nebo na nějaké zájmové kroužky jako např. tanec, aerobik a podobně. Případně můžeš cvičit i doma, na internetu najdeš spoustu návodů, co cvičit a jak. Chce to aspoň hodinku denně.
      Zkus si promluvit s mamkou a řekni jí, že bys chtěla zhubnout a že bys byla moc ráda, kdyby Ti v tom snažení pomáhala třeba tím, že Ti koupí/uvaří vhodné (dietní) jídlo atd. A pokud Ti řekne, že musíš jíst to, co uvaří, tak si to dej, ale menší množství, než bys snědla obvykle.
      Řekni mamce i to, že Tě ostatní ponižují a že Ti to vadí, a že taky proto chceš zhubnout. Snad je Tvoje mamka rozumná a pomůže Ti.
      Jsi ještě hodně mladá, kluci v takovém věku vztahy neberou moc vážně, budou se s Tebou hodně seznamovat i rozcházet, tak si to zase tolik neber. Buď nad věcí. A pokud se s Tebou kluk rozejde jen kvůli Tvé váze, tak to nebyl ten pravý, tomu věř. Najdeš si lepšího, který Tě bude brát takovou, jaká jsi.
      Pokud by sis o tom chtěla popovídat, zanech mi tu na sebe nějaký kontakt a můžeme to probrat víc.
      Zatím se měj a držím palce.

  5. Ahojky za 3 roky jsem přibrala nad váhu necelých 30kg po nehodě na bruslích sem měla omezený pohyb jak ve škole tak i ve volnem čase to mi naporučili doktoři i skrz zdravotní stav.Tet po lecích mi je lépe a chtěla bych zhubnout a také musím tak sem si koupila orbitrek a ab rocket a cvičím prosím chtěla bych nějakou radu jak zhubnout a pokud možno rychle jinak mi hrozí cukrovka řikali doktoři.Předem mockrát děkuji za odpověd Ančís

    • Ahojky. To je mi líto :( Pokud máš ale nějaká zdravotní omezení, tak by ses spíš měla poradit s odborníky, já si v tomto případě netroufnu radit, co a jak máš přesně dělat. Pokus se aspoň dodržet základní pravidlo – více energie je potřeba vydat, než přijmout. Abys měla přesnější odhad, kolik energie přijímáš a kolik vydáváš, doporučuji zkusit kalorické tabulky. Tam si zadáš vše, co přes den sníš/vypiješ a také veškerý pohyb a ono Ti to spočítá, jestli hubneš nebo ne. Více v článku zde. Přeju hodně štěstí!

  6. Knecne clanek co ma hlavu a patu. Dobra prace

  7. Dobrý den,
    Váš článek je velmi zajímavý… Je mi 13 let, a nejsem spokojená se svou postavou! :/ Holky, které měly v naší třídě nadváhu, tak zhubly, a já se teď cítím jako hroch… Když si vezmu šaty, nebo triko, které je trochu těsnější, tak mám chuť si přes sebe hned něco přehodit! Snažím se zhubnout společně s mojí kamarádkou, ale moje mamka kupuje jenom tučný jídla… Ráno nemám čas se skoro nasnídat, protože mám málo času a svačinu ve škole si dát nemůžu, protože se učím na další hodinu. Ve škole jsem třeba do tří, do čtyř a když ne, tak mám kroužky (škoda, že jen umělecké směry)… Takže mi zbyde jídlo až na večer :(
    Děkuji :) *

    • Ahoj. Děkuji :) Zkus si promluvit s mamkou. Řekni jí, co Tě trápí, snad Ti pomůže alespoň s koupí vhodnějších potravin. Ráno si tedy přivstaň, ať máš na snídani čas, ta je důležitá. A je velká chyba, že nemáš čas ani na svačinu – zkus se učit víc doma, abys pak měla o přestávku ve škole čas na jídlo. Pokud máš jen umělecké kroužky, zkus si vybrat i nějaký pohybový kroužek anebo cvič aspoň doma (v létě se dá dělat spousta věcí i venku). To, že jíš jen večer, je opravdu hodně špatné. Zkus místo důvodů, proč to všechno udělat nejde, najít způsob, jak by to vše udělat šlo. Když budeš opravdu chtít, půjde to, uvidíš! Přeju hodně štěstí!

  8. Dobrý den,
    je mi 14 let a mám 51kg, někdo si myslí že je to akorát ale já vypadám strašně, holky od nás ze třídy mají cca 40kg a já proti nim vypadám tlustě :( mamka kvůli práci nevaří jen občas :/ a já jí to i řekla že chci zhubnout, ze začátku mi pomáhala, cvičila se mnou, vařila netučný a zdravý jídla a teď na to dlabe, vaří zase normálně a já jí to odmítám jíst a když už tak si dám jenom trochu, piju zelený čaje, občas si zacvičím ale nehubnu ani předtím ne :/
    Nevím co mám dělat :(
    Předem děkuji za odpověď. :)

    • Ahoj. Kolik měříš?
      Zkus necvičit jen občas, ale každý den alespoň 1h v kuse a opravdu to dodržuj.
      Zkus si také zadávat potraviny, co sníš, včetně aktivit do kalorických tabulek. Tam si můžeš nastavit plán hubnutí a uvidíš, zda hubneš nebo ne.

  9. Ahoj admine/ko,
    letos mi bude 14 a vážim přes 70 kg. Ve škole se se mnou skoro nikdo nebaví kvůli mé váze. Já si připadam jako knedlosaurus. Mamce to nechci říkat, protože si myslim, že by mi stejně nijak nepomohla. Nechodím na žádný kroužek, ale doma se snažim alespoň trochu. Vůbec to nepomáhá. Snažim se jíst co nejméně, ale to to akorát zhoršuje. Prosím pomoc. Předem děkuji za radu. :)

    • Ahoj :)
      V první řadě to zkus s Tvou mamkou, třeba Ti pomůže, to nemůžeš vědět, pokud se jí nezeptáš.
      Kroužek není povinný, ale pomůže. Můžeš si najít i jiné aktivity, teď už je teplo, tak pokud máš kolo, jezdi na kole, a nebo na bruslích nebo běhej, zkrátka si najdi to, co budeš dělat s radostí.
      Pokud chceš zhubnout, musíš se snažit pořádně a ne jen trochu, to nestačí – musíš opravdu pravidelně každý den.
      Jíst bys měla tak, abys nikdy nepocítila hlad. To znamená jíst málo, ale hodně často. A hlavně si dávat pozor na to, co jíš. Tučné a sladké vyřadit nebo nahradit méně tučnou nebo méně sladkou potravinou. Jíst hodně zeleniny.
      Jak už jsem tu zmiňovala výše, zkus si také zapisovat to, co jíš, do kalorických tabulek, ať máš přehled, kolik toho sníš a zda hubneš.
      Držím palce!

  10. Ahoj
    Je mi 14 let vážím 110 kg měřím přes 170 cm.Snažil jsem se zhubnout chodil jsem na běžící pás (30 min) držel dietu ale žádná změna….Fakt už nevím chybí mi motivace,každý den chodil jsem i do fitka na 1 hod a tam jsem cvičil s trenérem i to nepomohlo tak já už nevím všichni mi radí ať to vypracuji že hubnutí je na nic ale já ani nevím jak to vypracovat :) .Prosím tě o pomoc o nějakou tu menší/větší radu jak na to :)
    Díky předem :D

    • Ahoj, to je těžké takhle radit, když o Tobě vlastně nevím skoro nic. Zkus se poradit s odborníkem na výživu, zjistěte spolu, co děláš špatně. Chyba může být např. ve stravě – to, co funguje u jiných, nemusí fungovat u Tebe, a třeba na to společně přijdete. Určitě jsi dietu 100% dodržoval, nedal sis občas něco zakázaného? Nejedl jsi naopak zbytečně málo? Jedl jsi pravidelně, často? Kalorické tabulky a počítání kalorií už jsi zkoušel? Máš správnou skladbu živin (poměr bílkovin, tuků a cukrů)? Jak dlouho jsi chodil do fitka? Výsledek se nedostaví hned, ale je potřeba pár měsíců vytrvat, nehledě na to, že spíše musíš změnit životní styl celkově a vytrvat v tom už navždy – není to otázka jen pár týdnů. Navíc musíš počítat s tím, že když chodíš do fitka, tak také nabíráš svaly a tím se Tvoje váha nemusí nějaký čas vůbec hnout – ale budeš mít lepší poměr tuky vs. svaly, což je dobře – a budeš lépe tvarovaný. Nebo se zkus zkrátka hýbat ještě víc než předtím – někomu stačí hodina denně, Tobě třeba ne, tak zkus 2h nebo víc (do toho se počítá i chození – choď všude pěšky, pěkně svižně, schody vycházej pěšky, atp.). A také záleží na intenzitě cvičení, pokud cvičíš stylem procházka s cigárkem a kafíčkem, tak také nezhubneš nic – dávej si pozor na tepovou frekvenci (zkus si o tom najít něco na internetu). Nebo zkus více druhů cvičení a střídej to, ať si tělo nemá šanci zvyknout – když si zvykne, tak pak přestaneš hubnout.
      A na závěr jedna inspirace z lázní – zkus celý den pokud možno neležet, pokud nespíš – místo toho seď nebo stůj – spálíš pak více kalorií.
      Zkus si se svým tělem trochu poexperimentovat, časem určitě zjistíš, co funguje, jen je potřeba se nevzdávat. Držím palce!

    • Ahoj,

      jsem na tom podobně.. je mi 14, měřím asi 172 cm a vážím asi 102 kg..
      Jen abys věděl, že v tom nejsi sám.

  11. Ahoj, je mi 21, měřím 173 cm a vážím kolem 58, nejsem tlustá ani nemám nadváhu, ale trápí mě špek na břiše a taky na vnitřní straně stehen.. Už jsem se snažila tolikrát cvičit, kalanetiku, běhání, fitness doma podle 30 days shred a chodím každý týden na pole dance, ale i když vidím, jak se mi začaly dělat svaly na břiše, rukách i nohách, tak ty otravný špeky tam pořád jsou! Už fakt nevím jak se jich zbavit, omezila jsem svůj denní příjem, hlídám si kalorie všecko, ale prostě pořád žádná změna.. :-( Nemáš nějakej tip? Děkuju za odpoveď :-)

    • Ahoj, zkus P90X, je to hodně náročné i časově, ale bývají z toho nejlepší výsledky. (Upozorňuju, že to rozhodně není pro začátečníky, mohli byste si tím akorát tak ublížit, v lepším případě se týden díky bolesti svalů doslova ani nehnete.)
      A hlídáš si také poměr živin? Cvičíš každý den několik měsíců (max 1 den týdně vynechat na odpočinek)? Střídáš druhy cvičení, aby si tělo nezvyklo? Dáváš si pozor na tepovou frekvenci? Piješ hodně (aspoň 2 litry denně)?
      Pokud nechceš viditelný špek nikde, je to opravdu těžká práce, kterou ne každý vydrží (většina lidí to nedá, a když, tak ne dlouhodobě) – musíš si všechno do detailu hlídat jak ve cvičení, tak i v jídle, a otázka je, zda Ti to všechno omezování a dřina skutečně stojí za to nemít těch pár špíčků – s Tvými rozměry a tím, že cvičíš, máš určitě super postavu i teď. Někdy totiž hlavně pomůže klid, nenervovat se, žádný stres.
      Vynaložené práce tu budeš mít nepoměrně víc v poměru k dosaženému výsledku. Ale je to Tvoje volba – pokud si myslíš, že Ti to za to stojí a že na to máš, jdi do toho!

  12. Pro všechny – Napsala jsem nový článek: Proč nehubnu? Aneb co je potřeba dodržovat + tepová frekvence, tak si ho přečtěte :P

  13. Úžasný článek.
    Jak dlouho Ti to trvalo napsat?

  14. Ahoj,
    Váš článek se mi moc líbí. Jsem 173 cm vysoká a vážím 75 kg. Po 2 dětech mi zůstalo 10 kg navíc. Moje ideální váha je 65 kg. Rozhodla jsem se 3 x do týdne běhat. Už za ten týden běhání jsem zpozorovala úbytek v pase,ale na váze možná jen 0,4 kg. Píší si co jím,ale asi dělám něco špatně. Kolik bych toho měla sníst( kolik kalorii),abych začala hubnout?Díky moc za radu.

    • Dobrý den, děkuji.
      Já myslím, že špatně nic neděláte. Úbytek v pase signalizuje úbytek tuku. Malý úbytek na váze signalizuje to, že jste zhubnula nějaký tuk, ale také jste přibrala svaly, což je dobře. Pokračujte dál – hlavní je sledovat úbytky tuku. Pokud tuk ubývá, i když se váha nesnižuje, je to pořád dobře. Aspoň se vám hezky vytvaruje postava a to je také plus.
      Kolik kalorií byste měla sníst – zkuste kalorické tabulky (odkaz na ně jsem zde psala již několikrát), tam si můžete spočítat, kolik kalorií máte jíst, abyste hubnula.
      Ať se Vám daří!

  15. Moc díky za článek proč nehubnu.

  16. Vytvoření tréninkového plánu na míru nebylo nikdy jednodušší. Chcete Trénikový plán na hubnutí? Nebo raději tréninkový plán na objem? Náš online trenér si poradí s Vašimi požadavky elegantně a Vás to bude stát zlomek ceny oproti fitness trenérem. http://www.mybodymanager.cz Popisky cviků, sledování pokroku, motivace, přepočítávání vah, komplexní vyhodnocování a tréninkový plán na míru. To vše a ještě více znamená MyBodyManager. revoluce v cvičení je zde – zažij ji i ty!

  17. Ahojda, moc pěkný článek. Spoustu dalších rad jsem našla na blogu http://jakzhubnout.blogspot.cz, tak se kdyžtak můžeš taky mrknout – myslím, že se často shodujete :)

  18. Kdo by rád skutečně zhubnul natrvalo a pouze tuk, ať mrkne sem http://www.zhubnout50kg-zdrave.g6.cz. Zaměřuji si především na klienty s velkou nadváhou a z Jihomoravského kraje či Vysočiny.

  19. Ahoj i já jsem mela nadvahu je mi 14 a vazim 66kg. Vážila jsem tehdy mezi 12 až13 rokem 73kg predchvily mi bylo 14 a hubnu nějak od února dělám kliky,drepy,lehsedy ted vsechno 50 ale začínala jsem pomalu. Jim co chci a!e přiměřeně normální jídla víc chodim ven atd.
    Hlavně kteří hubnou tak to hlavně nevzdavejte a snazte se ono to půjde dolu ale za nějakou dobu ale výsledek se ukáže

  20. Ahoj,
    je mi 12, ale za pár měsíců mi bude 13 let. Měřím 155-160 cm a vážím 44 kilo. Podle mě je to moc na můj věk, tak nevím jestli ano nebo ne..A taky všechno co sním se mi neukládá zřejmě do břicha, ale do stehen a to mě hodně štve.. A nakonec..Ne, že bych ráda jedla, ale prostě někdy dostanu něco jako amok a jím a jím a jím, než si uvědomím kolik jsem toho snědla..
    Prosím..Pomozte mi..
    Předem děkuji za odpověď.

  21. Ahojky, chtěla bych se zeptat, jestli tu už někdo má zkušenosti s TRF čajem na hubnutí. Začínám být celkem zoufalá a četla jsem na netu hodně chvály. Má s tím někdo zkušenost?

  22. Ahoj, jsem notorická dietářka. Vyzkoušela jsem už snad dvacet zaručených diet, po které se z každé mé kamarádky nebo kolegyně stala hvězda firemního mejdanu (protože jí najednou chybělo v pase deset centimetrů), ale já sama jsem vždycky skončila u prvních pěti kilo. A když už jsem konečně po hodinách taiči a hladu něco shodila, tak za měsíc jsem byla opět na své staré váze, jako bych se ani nikdy zhubnout nesnažila. Moc zajímavé články o hubnutí jsou tady: http://www.e-radce.cz/?cat=312 . Nejsou nijak dlouhé, ale dozvěděla jsem se například, proč nesmím přestat snídat a taky, že vzít si večer před spaním něco k jídlu, není hned konečná. Teď už zase shazuju kila jak jelen paroží a hlavu si s tím tak moc nelámu, je to tak kilo za dva týdny, ale jde to. Tak hodně štěstí!

  23. Ahoj, prosim poraď. Je mi 12 jo, mladá a měřím 155 cm , vážim 52 a chci zhubnout v pase , porad … Budu jezdit na kole 30 -60 minut a sporty na břicho jaké?

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Kalendář

Duben 2024
P Ú S Č P S N
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2012 - 2013 Blog (Račice)
Kopírování obsahu je zakázáno!
All trademarks, logos and images remain the property of their respective owners.
Všechny obchodní značky, loga a obrázky zůstávají majetkem příslušných vlastníků.
Suffusion theme by Sayontan Sinha