Tropical Islands

Hledáte nejlepší místo pro váš jedno- až dvoudenní či víkendový výlet? Tím je beze sporu Tropical Islands u Berlína! V bývalé továrně na výrobu vzducholodí se nalézá opravdový tropický ráj s palmami, písčitou pláží i mořem a je tu navíc příjemně teplo. Dětem se tu splní snad všechny fantazie, včetně letu balónem!

Tropical Islands se nachází v Německu u Krausnick, to je asi 60km od Berlína směrem na Drážďany.
Už z dálky vás upoutá obrovská prosklená stavba, zprvu skrytá mezi borovými lesy – jakási protáhlá kupole, působí opravdu gigantickým dojmem.

Tropical Islands

Když vejdete dovnitř, hned pocítíte velké teplo.

Vstupné
U vchodu si koupíte vstupenky, dostanete hodinky s čipem.
Čip slouží k otevírání zábran a také s ním platíte – vše, co si v areálu koupíte, se zaznamená na čip, vše dohromady potom platíte před opuštěním areálu u kasy. Platit se dá i kartou.

Hlavní areál se nazývá Tropical World a vedlejší Sauna & Spa, do obou si musíte vstup koupit zvlášť (dá se koupit výhodnější vstupenka do obou areálů nebo jen vstupenka do Tropical Worldu nebo jen do Sauna & Spa, a pak si můžete později vstup do druhého areálu připlatit přes čip (12€)).


Cena vstupenky Tropical + Sauna (kombi ticket) 39.50€ dospělí, 27€ děti 6-14 let, 37€ pro ostatní děti, seniory a postižené, 20€ pro skupiny od 20ti osob. Pokud zůstanete v areálu přes 3. hodinu ranní, automaticky se vám připočítá noční vstup 19.50€.
Cena vstupenky pouze Tropical World nebo pouze Sauna & Spa – dospělí 34.50€, děti 6-14 let 27€, děti 0-5 zdarma, děti nad 15 let, studenti, důchodci, postižení 29.50€. Pokud zůstanete v areálu přes 3. hodinu ranní, automaticky se vám připočítá noční vstup 19.50€.
Nyní mají akci – na vaše narozeniny máte vstup zdarma.
Další akce – pokud si koupíte vstupenku 2 dospělí + 1 dítě, tak další až 3 děti mají vstupné zdarma.
Parkoviště je u areálu zdarma, dokonce tam můžete přespat i v karavanu.
Přespat můžete ale i v areálu a to buď v tropické vesnici nebo ve stanovém městečku.

Tropical Islands

Co s sebou?
S sebou se doporučuje mít župan, ale to je podle mě zbytečné, osuška bohatě stačí, a pokud nebudete mokří, tak vám bude vedro.
Za zmínku stojí také opalovací krém – většina areálu je ale ve stínu, takže krém není nutný.
Nezapomeňte hlavní věc – plavky a ručník nebo osušku; a peníze – stačí karta.
Případně jídlo a pití, pokud chcete ušetřit.
Vezměte si s sebou i nějakou obuv, ve které můžete nachodit kilometry – areál je velký, tak abyste z nepadnoucích bot neměli za chvíli puchýře. Ideální jsou kvalitní pantofle nebo sandále.


Šatny
Podle barvy pásku hodinek s čipem si najdete šatnu stejné barvy. Areál šaten je obrovský – táhne se kolem jedné strany celého areálu, je posazen do modelu hradu. A je tam neskutečné vedro – než se svléknete, bude se z vás lejt.

Skříňky jsou extrémně malé. Je to jedna půlená skříňka. V jedné části je širší, tam se tak akorát vejde střední batoh, v druhé části je úzká, tak akorát na to pověsit kalhoty a slabou bundu (na háček, který u některých skříněk chybí). Žádné poličky. Pokud potřebujete vyndat něco z batohu, musíte nejdřív vyndat vše, co máte položené na něm (zvlášť pokud máte spodní skříňku).
Za ty peníze teda hrozné.

Šatny jsou společné pro ženy i muže, v tom zase vidím výhodu, rodina se nemusí rozdělovat.

V šatnách se nacházejí také převlékací boxy – uzamykatelné, celkem prostorné.
V přední části šaten jsou také umyvadla s velkým zrcadlem a sušiče vlasů. Sušiče vlasů jsou ty klasické kupole, co foukají jen ze shora, a foukají pouze studený vzduch. Doporučuji vzít si s sebou fén.

Kousek za touto částí šaten, směrem ke vchodu, je vchod do areálu; záchody a sprchy hned na kraji.

Tropical Islands

Lze si přinést vlastní jídlo a pití?
Do areálu se nesmí nosit jídlo ani pití z hygienických důvodů, ale pokud chcete ušetřit, jídlo i pití si s sebou klidně vezměte, v pohodě vše pronesete, nikdo vám u vstupu kontrolovat batohy ani tašky nebude, necháte si je v šatně či si je vezmete s sebou k lehátkům, neviděla jsem nikoho, že by návštěvníky napomínal. Někteří s sebou měli u lehátka i chladící box s pivy.
Do šatny se díky čipu můžete kdykoliv vrátit.

Tropical World
Pokud půjdete z šaten do hlavního areálu předním vchodem (přes oranžové skříňky, blízko sušičů vlasů), půjdete kolem informací nalevo, sprch napravo, pak se vydáte doprava a uvidíte most přes pěkná jezírka, v jednom z nich jsou plameňáci. V dalším jsou ryby a želvy. Následuje bludiště cest tropickým pralesem, uvidíte několik druhů ptáků a další ryby (i s popisem), hodně druhů rostlin, v dolní části i velkého modrého papouška (Ara).
Prostřední část areálu je vlastně takové malé zoo a tropická botanická zahrada dohromady. Rostliny zalévají malými stříkacími automaty.

Tropical Islands

Balón
Na vrcholu se nalézá jedno stanoviště balónu, o kus dál druhé (12€/let).
Let balónem funguje tak, že vás pracovník posadí do balónu, odpoutá balón, odstraní zátěž, vypustí do vzduchu, připevní si lana od balónu k pasu a chodí s vámi po areálu. Dokonce si vás nad bazénem přitáhne a vyhodí nad bazén, abyste měli co nejlepší výhled.

Tropical Islands

Bližší bazén k šatnám je o něco teplejší než vzdálenější bazén. Tento bazén měl teplotu vody asi 31°C, kdežto zadní bazén „jen“ 29°C. Teplota vzduchu byla 28°C. Voda byla opravdu příjemná, teplota vody mě mile překvapila. Voda krásně čistá.

Bali Lagoon
Bližší bazén (Bali Lagoon) má kovové dno s malými zarážkami u vstupu (aby neklouzal).
Nacházejí se tam dvě vířivky (s úžasně teplou vodou, skoro horkou), proudové kolo (simulace proudu v korytě řeky s jedním vstupem z bazénu), maják.
Přímo v bazénu je potom vodotrysk, menší vířivky, proudy vody z obrovských placatých kohoutků, dva vodopády (ze skal, na kterých jsou chatrče obyvatel Bali, kameny jsou porostlé břečťanem), dva menší tobogány (ty jsou zadarmo), kanál (jeskynní průchod vodou).
Kolem bazénu jsou lehátka, která si můžete libovolně zabrat, jsou zadarmo.
Průchod k zadnímu bazénu naleznete po cestě do kopce k malým tobogánům – tobogány jsou doprava a průchod doleva.

Tropical Islands

Tropical Sea – bazén s pláží
Zadní bazén (Südsee nebo Tropical Sea) má obrovskou pláž kolem jeho obvodu s jemným žlutobílým pískem. Mezi pláží a vodou je čvachtátko, kde je málo vody, opláchne se tam písek z nohou, působí to ale velmi přirozeně a příjemně.
Bazén je veliký, hloubka je tak akorát, po prsa. Voda příjemně teplá. Uprostřed je ostrůvek s rybářskou chatkou.
Na venkovní straně je obrovský plakát s obrázkem moře a nebe, z dálky to působí docela kýčovitě, ale ve výsledku je to hezké.
Na straně velkého bazénu je potom mělký bazének pro děti s vodopádem z houbičky, s kuželem, do kterého se nalévá voda a ta občas vyteče tu na jednu stranu, tu na druhou.
Vedle jsou velké tobogány, ty jsou ale placené (5€/den).
Okolo bazénu jsou zase lehátka, další lehátka jsou o patro výše. Nechali jsme na nich věci celý den a co bylo pozitivní – nikdo nám je neukradl.
Nad tímto bazénem je vidět na oblohu a svítí tam slunce (když je venku hezky), dá se tam opalovat, nad zbytkem areálu je stín (strop areálu je zakrytý).

Tropical Islands

Na střeše zevnitř si lze všimnout trubek a panelů sloužících k vytápění.

Od zadního bazénu k přednímu se dá projít i podchodem, tam také naleznete záchody. Záchody jsou v areálu vůbec na každém rohu, nemusíte se bát, že byste je nenašli. Jsou čisté, udržované, toaletní papír nechyběl.
V podchodu také najdete masáže.

Ubytování
Nalevo i napravo od šaten je stanové město – bílé stany na jemném bílém písku, stranou od lidí, je tam klid, stín a fouká to tam – asi proto, abyste se ve stanech vedrem neudusili.
Ubytovat se dá také v tropické vesnici – v jejích barevných domech u dětského koutku.
Lze tu i přespat.

Tropical Islands

Dětský koutek
Napravo se nachází dětský koutek – s atrakcemi jako střílení balónků po „nepřátelích“ – ostatních dětech, které běhají dole v balóncích; motokáry se silnicemi, které vedou mezi domy, pod mosty atd., motorové čluny na vyvýšeném jezírku, další menší čluny, systém prolézaček, pirátská loď, velké lego atp.
Za vše se ale platí, většinou co atrakce, to 1€.

Tropical Islands

Kulturní a sportovní vyžití
Najdete tam minigolf, African Jungle Lift (za jízdu 3€), Fitness Klub (5€, vstup zahrnut v sauna verzi vstupenky a nebo v sauna + tropical), divadlo (odpolední šou začíná v 15h každý den, je zadarmo; večerní šou je za poplatek 15€, děti 10€), deštný prales (Rainforest).

Areál Sauna & Spa
Cena vstupu do areálu je buď součástí dražší, ale výhodnější vstupenky, a nebo se dá koupit zvlášť, přímo na místě u vchodu do tohoto areálu – na čip, stojí 12€.
V areálu je několik saun, bazénků, aromaterapií (krásně to tam voní), solárií, dokonce je tam i chrám a u jeho vstupu kamenné sedačky a lavory na obřadní umytí nohou.
Do všech saun a bazénů musíte chodit nazí. Před vstupem jsou vždy poličky na plavky.
Musíte mít s sebou ručník nebo osušku.
Osobně jsem viděla dvě důchodkyně, jak vlezly do bazénu v plavkách a nikdo je nevyhnal, tak stydlivky to můžou prubnout i tak :)

Stravování
V celém areálu je hned několik restaurací, barů, café a bistro.
Restaurace: Jabarimba – Tropical Barbecue, Palm Beach – Steak Restaurant, Tandoor – Indian Restaurant, Asian Wok House – taste of the Orient, Mondial Food Court, Tropino Restaurant.
My jsme vyzkoušeli dřevěnou restauraci Palm Beach u Tropical Sea, objednali jsme si pivo (3.5€ za 0,5l), kuřecí prsa (3 plátky) s kokosovo-mangovou omáčkou a rýží (1 větší kopeček) s rozinkami a ořechy (11.50€, pálilo to jako svině), vepřový steak (1 větší kus, 10.50€, s opečenou bagetou a velkým bramborem s bylinkovým máslem), k tomu nám přinesli ještě salát se zálivkou.
Bylo to dobré, ale za tu cenu toho bylo dost málo (připadala jsem si jako v nóbl restauraci, kde vám na obrovský talíř kydnou doprostřed takovou ochutnávku jídla).
Kafe a čaj tam měli v rozmezí 2.10 až 2.90€.
Také tam měli k dostání koktejly a zmrzlinové poháry, tvrdý alkohol, víno, džusy atp.
V bistrech měli jídlo na způsob fast-foodu – pizzu za 10 – 12€, klobásy, hranolky, steaky atp.
V dětském koutku nabízeli jídlo pro děti, v menších porcích – např. kuřecí směs za 4.90€.

Galerie fotek


Hodnocení a závěr
Super místo, které určitě stojí za to aspoň jednou v životě navštívit – moc se mi tu líbilo, doporučuji.
Ideální pro rodiny s dětmi, děti se tu opravdu vyřádí.
Kladně hodnotím teplotu vzduchu i vody, čistotu areálu (až na občasné aroma smradlavých nohou, ale jen výjimečně).
Skvělé je celé pojetí prostředí – palmy a další rostliny, zvířectvo, pláž, stavby, atrakce, dobře vymyšlené bazény, klidná část se stany. Plusem jsou i společné šatny.
Co se mi nelíbilo, byly příliš malé skříňky, absence fénů, vysoké ceny a to, že se připlácet muselo skoro za všechno.
Ocenila jsem tedy, že zadarmo byly aspoň vířivky, malé tobogány a lehátka.
Kvůli vysokým cenám toto bohužel není výlet, který by si průměrný občan ČR mohl dovolit absolvovat vícekrát do roka.

Tropical Islands

Jedna veselá příhoda na závěr
Tak jsem tak v plavkách postávala u záchodů vedle sauny a prohlížela si poličky na plavky, v ruce jsem držela osušku a vlasy měla svázané do drdolu. Přišel ke mně jakýsi prostorově výraznější Němec a začal na mě vyčítavým autoritativním hlasem: Haben Sie nichts zu tun? (Nemáte co na práci?). Tak jsem na něj chvíli nechápavě zírala, potom mi to docvaklo, proč se mě na to asi ptá, a tak jsem jenom stejným tónem odpověděla: What? (Cože?). Milý Němec, jak uslyšel angličtinu a ten tón, začal se vehementně omlouvat a opakoval, že prý vše je v pořádku, protože jsem pořád nevěřícně zírala. Pak odešel a já jsem propukla v záchvat smíchu – on si myslel, že jsem asi nějaká uklízečka, co tam jenom čumí a fláká se :D

Další tipy na výlet


  2 Responses to “Výlet do Tropical Islands u Berlína – recenze”

  1. Děkuji za super recenzi. Chystáme se tam začátkem ledna se trochu ohřát. :) Honza

  2. Byli jsme tam loni s rodinou a všem mohu doporučit.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kalendář

Duben 2024
P Ú S Č P S N
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2012 - 2013 Blog (Račice)
Kopírování obsahu je zakázáno!
All trademarks, logos and images remain the property of their respective owners.
Všechny obchodní značky, loga a obrázky zůstávají majetkem příslušných vlastníků.
Suffusion theme by Sayontan Sinha