Samsung Galaxy Grand

Mobilní telefon Samsung Galaxy Grand Duos I9082 je dual SIM telefon, tedy telefon na dvě SIM karty. Má pětipalcový displej, což se může někomu zdát hodně, ale mně to naprosto vyhovuje – je to super na čtení, prohlížení stránek, psaní sms a chatování, zkrátka na vše, kde je lepší mít více prostoru. Určitě nebudete mít touhu vyměnit mobil za tablet, abyste na zobrazované věci lépe viděli (což se mi u menších telefonů stávalo často).

Samsung Galaxy Grand Duos jsem zakoupila na začátku podzimu 2013 za cenu lehce přes 6000 Kč. Dnes se dá telefon koupit i levněji, mrkněte na ceny zde:

Samsung i9082 Galaxy Grand Duos lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Pouzdro
Problémem bylo sehnat na telefon pouzdro – v té době se ještě žádné neprodávalo. Časem se mi podařilo sehnat alespoň pouzdo, které kryje všechny strany kromě té přední – mám zkušenost, že i takové jednoduché pouzdro dokáže ochránit displej mobilu před prasknutím, když vám náhodou telefon upadne.

Odolnost
Jako skoro každý chytrý telefon je i tento velmi křehký, je potřeba si na něj dávat opravdu velký pozor – nesmí vám bez pouzdra upadnout na tvrdou zem (i jen z výšky kapsy u kalhot).
Kdo je zvyklý na dnes již legendární Nokii 5110 (s kterou se dalo i házet a nic se jí nestalo, fungovala dál), bude mít zřejmě velký problém :)
Můj telefon i přes to za celý rok neutržil ani malý škrábanec, takže se toho zase tolik nebojte.

Také si dejte pozor na vlhkost – telefon nesmí přijít na déšť.

Na displej velmi doporučuji dát si fólii, ať si ho nepoškrábete.

Baterie
Dalším problémem u chytrých telefonů bývá většinou výdrž baterie. Tento mobil má displej ještě větší než průměrné chytré telefony – čekali byste proto, že výdrž baterie bude ještě nižší. Opak je pravdou – mobil má baterii větší kapacity (Li-Ion 2100 mAh) a díky ní vydrží v chodu až překvapivě dlouho.
Mobil je potřeba nabíjet cca jednou za týden – pokud telefon používáte jen průměrně – několik hovorů denně, několik SMS, občas se podíváte na internet, stáhnete si nějaké aplikace, zapíšete si poznámku, vložíte pár dat do kalendáře atp.
Když jsem telefon používala intenzivně celý den bez přestávky, vydržel klasicky max 1 den. Při čtení vydržel dny 2.
Já osobně jsem s výdrží baterie velmi spokojená.


V tomto článku se nebudu příliš rozepisovat o technických parametrech, spíše se zaměřím na praktické používání.
Technické parametry si můžete přečíst zde: Technické parametry Samsung Galaxy Grand Duos.

Vzhled
Telefon se vzhledem velmi podobá telefonu Samsung Galaxy III. Je k dostání v bílé a tmavě modré verzi (bílá verze je podle mě hezčí).
Vzhled telefonu bych hodnotila na výbornou. Nemám mu zkrátka co vytknout a velmi se mi líbí.

Tlačítka
Telefon má klasicky z pravé strany zapínací/vypínací tlačítko (také tlačítko na zhasnutí displeje), z levé pak tlačítka na zvyšování/snižování hlasitosti. Na horní straně se nachází jack 3,5mm na připojení sluchátek, na straně spodní konektor pro připojení nabíječky.
Toto uspořádání je vyhovující až na jeden malý detail – je potřeba se naučit sahat na postranní tlačítka trochu šikmo. Ze začátku jsem si totiž vždy změnila hlasitost místo abych zhasnula displej nebo naopak – jak jsou tlačítka naproti sobě, zmáčknula jsem vždy omylem obě dvě, když jsem se chtěla kvůli zmáčknutí tlačítka prstem zapřít o protější stranu mobilu.

Na přední straně mobilu je hardwarové tlačítko Domů a dvě softwarová tlačítka Zpět (napravo) a Menu (nalevo). Softwarová tlačítka jsou vidět pouze tehdy, když jsou rozsvícená (což nevadí).
Přidržením hardwarového tlačítka se dostanete na seznam spuštěných aplikací, které můžete přesunutím do strany jednoduše ukončit.

Jazyk
Zvolit si můžete z mnoha jazyků, čeština je na výběr také.

Procesor, vnitřní paměť a RAM
Díky kvalitnímu Dual Core 1200 MHz procesoru se telefon neseká, vše je plynulé, přirozené.

Velikost vnitřní paměti 8GB je podle mého názoru dostačující – stačí tak akorát. Ale doporučuji vše, co jde, mít uložené na paměťové kartě (fotky, videa atp.).
Paměti RAM je také tak akorát, i když je pravda, že bych snesla i víc (občas je nutno pro plynulý chod některé zbytečnosti z RAM vymazat a vůbec mobil celkově vyčistit od všeho „bordelu“).

Samsung Galaxy Grand

GPS a Wi-Fi
GPS funguje spolehlivě.
Wi-Fi také perfektní.

Displej
Okolo displeje byly velké dohady, zda jeho „špatné“ rozlišení 800×480 px bude vůbec u tak velkého telefonu ještě únosné.
Když jsem poprvé displej telefonu uviděla, nepoznala jsem rozdíl od daleko lepších displejů. Při bližším zkoumání samozřejmě malinké čtverečky uvidíte, ale při normálním používání je vůbec nebudete registrovat.
Já osobně bych si za lepší displej určitě nepřiplatila, mně tento naprosto vyhovuje.

Systém Dual SIM
Dual SIM systém je vyřešen řekla bych hůře než u mého starého telefonu MyPhone 8855DTV. Když vybíráte číslo v seznamu (v kontaktech nebo v historii), není možné si na místě vybrat, z jaké SIM chcete volat. Toto musíte nastavit předem globálně – nastavíte si, která SIM se má používat pro hovory.
Nastavuje se to tak, že přejedete prstem z horní části displeje do spodní, rozbalí se vám nastavení – a tam jedním stiskem přepnete na potřebnou SIM. Je to sice velmi rychlé, ale byla jsem zvyklá na lépe vyřešený způsob…

Co se týče dual SIM systému a posílání SMS, tady je to vyřešené na výbornou. Při psaní SMS vidíte dvě tlačítka – každé pro jednu SIM a odešlete z té SIM, z které právě chcete, pouhým stisknutím tlačítka s označením té správné SIM. Velmi jednoduché a praktické.
Přijímat zprávy můžete na jednu SIM a odpovídat z druhé, to není problém, SIMky fungují obě současně.

SIMky si také můžete libovolně pojmenovat – třeba „pracovní“ a „osobní“. Pokud si je nepojmenujete podle sebe, bude tam zobrazen název operátora SIM karty.

Čidlo přiblížení (proximity sensor)
Plus mají ode mě vývojáři Samsungu také za to, že telefon má i čidlo přiblížení. Když voláte a přiložíte telefon k uchu, displej zhasne, nemůžete si tedy omylem něco zmáčknout na displeji uchem. Když telefon od ucha oddálíte, displej se zase rozsvítí.

Samsung Galaxy Grand

Slyšitelnost
I přes větší velikost telefonu vás volající dobře slyší – mikrofon přece jen nemáte úplně u pusy, u některých jiných telefonů (narážím tu na můj starý MyPhone) by při této vzdálenosti pusy od mikrofonu volaný neslyšel vůbec nic.
A vy slyšíte volajícího také dobře.

Připojení k PC
K počítači se mobil dá připojit přes USB kabel – stačí použít ten z nabíječky.
Pokud chcete, aby mobil fungoval jako fleška, vyberte možnost připojit jako fotoaparát (PTP).

Fotoaparát
Tento mobil má foťák s rozlišením 8 Mpx s LED bleskem.
Fotky vyrobené tímto mobilem jsou krásné, opravdu (na to, že jsou vyrobené pouhým mobilem). Mobily Samsung obecně všechny dělají moc pěkné fotky.
Mobil jsem úspěšně používala k focení po celou dobu, co jsem neměla funkční normální fotoaparát. Když fotky srovnám, nepoznala bych, jestli jsou vyrobené mobilem nebo foťákem.
Můžete fotky ukazovat známým a rozhodně si neuděláte kvůli jejich kvalitě ostudu, naopak. I na velkém monitoru počítače (1920×1080) vypadají pěkně.
Snad jen v šeru a v noci jsou fotky z fotoaparátu o něco málo lepší.
I detaily fotí skvěle.

Video je ve kvalitě full HD a je super stejně jako fotky.

Aplikace
Pokud potřebujete nějaké funkce navíc a nebo je jen chcete mít hezčí, lepší, spoustu toho najdete na Google Play (najdete tam pomalu všechno).
Příklad: kalendář, budík, widget na počasí, svítilnu (rozsvítíte si diodu pro focení a používáte mobil jako baterku), hry, tapety (i živé tapety jako ta klasická s pampeliškou), aplikace pro sociální sítě (včetně Facebooku), chaty jako Skype, Viber (doporučuji), … uživatelé Androidu určitě už znají.

Možnost více oken
Díky velkému dipleji mobil může nabídnout i tuto unikátní funkci: určité aplikace můžete mít ve dvou oknech nad sebou.
Nastavíte ve vysouvacím menu (menu vysunete tak, že prstem přejedete po displeji ze shora dolů) – v horním proužku menu začínajícím položkou Wi-Fi přejeďte prstem zprava doleva, dostanete se tak na další položky menu – vyberte položku Více oken.
V levé části displeje (uprostřed) se vám objeví táhlo (kulaté se šipkou). Po klepnutí na něj vám vyskočí výběr aplikací, které lze mít ve dvou oknech nad sebou.
Nad sebou lze mít např.: přehrávač videa, chat, prohlížeč, e-mail, Facebook, galerii obrázků, mapy, poznámky, zprávy, …
Z toho si můžete odvodit, k čemu se asi funkce dvou oken nad sebou výborně hodí: např. můžete sledovat film a zároveň chatovat, surfovat na internetu a chatovat na Facebooku, zapisovat si poznámky nalezené na internetu atd.

Fotky:

Závěr
Samsung Galaxy Grand Duos je skvělý telefon, celkově bych ho hodnotila jedničkou.
Nikdy jsem s ním neměla žádné problémy, vše funguje tak, jak má a jak jsem očekávala (jak se na značku Samsung sluší a patří). Spíše mě ještě příjemně překvapil.
A za tu cenu – jasná volba!
Určitě doporučuji!

Nejprodávanější dual sim mobilní telefony:


  One Response to “Mobilní telefon Samsung Galaxy Grand Duos (dual SIM) – recenze”

  1. Pěkná recenze telefonu. Také nad ním uvažuji a hledám zkušenosti a informace. Díky :)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Kalendář

Duben 2024
P Ú S Č P S N
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2012 - 2013 Blog (Račice)
Kopírování obsahu je zakázáno!
All trademarks, logos and images remain the property of their respective owners.
Všechny obchodní značky, loga a obrázky zůstávají majetkem příslušných vlastníků.
Suffusion theme by Sayontan Sinha