mBank

mBank jsem si založila na zkoušku, protože jsem byla zvědavá, jak to u této v poslední době hodně populární banky chodí, jaké jsou poplatky, jak vypadá internetová banka atd.

Účet jsem si zakládala online. Vyplnila jsem dokumenty, odeslala online.
Zavolali mi z banky, kdy mám čas, aby za mnou mohl přijet jejich kurýr. Domluvili jsme se na datu a hodině, kurýr mBank se smlouvou přišel až ke mně domů, smlouvu jsem podepsala a vše bylo hotovo.
Opravdu jednoduché založení účtu, člověk nemusí nikam chodit a složitě papírovat. Byla jsem z toho úplně nadšená. Suverénně nejjednodušší a nejpohodlnější způsob zřízení osobního účtu ze všech bank, u kterých jsem kdy měla účet!
Večer po půlnoci jsem už měla účet plně funkční.

Karta k běžnému účtu mKonto:
Karta k běžnému účtu mKonto

Založení účtu
Účet si můžete založit zde.
Pokud si chcete smlouvu nechat doručit k podpisu kurýrem jako já, vyberte možnost „Úplná žádost“.

Zařídila jsem si běžný účet mKonto a k tomu rovnou i oba druhy spořících účtů eMax a eMax Plus (ten druhý má výhodnější úrok). Ke spořícímu účtu eMax můžete mít i platební kartu, tu jsem ale nechtěla (vydání karty je za 100 Kč, vedení karty je zdarma).

Na běžném účtu mohou být dva majitelé.

Poplatky
Poplatek za zřízení a vedení účtu je nulový, zrovna tak vydání karty a platby kartou u nás i v zahraničí jsou zdarma. Neplatí se ani za jednorázové příkazy, trvalé příkazy, inkasa a SEPA platby.
Za běžné používání online tedy neplatíte vůbec nic.
Podrobnější informace najdete v Sazebníku banky.

Výběry z bankomatů
Co se týče výběrů z bankomatu – pokud máte kartu Visa Classic, můžete mít až 3 výběry z bankomatu zdarma, podle obratu na účtu (počítají se jen platby kartami).
1. – 3. výběr je za 9 Kč.
Pokud je obrat méně než 2000 Kč, za každý výběr z bankomatu platíte 9 Kč.
Obrat 2000 – 2999 Kč: máte 1 výběr z bankomatu zdarma.
Obrat 3000 – 3999 Kč: máte 2 výběry z bankomatu zdarma.
Obrat 4000 a více: máte 3 výběry z bankomatu zdarma.
4. a další výběr z bankomatu je ale už za 35 Kč! Počet výběrů je tedy dobré si hlídat, abyste neplatili zbytečně moc.


Internetové bankovnictví
Internetové bankovnictví je zadarmo.

Po prvním přihlášení mě doslova uhodil do obličeje velmi divný vzhled bankovnictví. Působí tak jednoduchým dojmem, jako by ho vytvářel nějaký začátečník. Docela mě to šokovalo, že nějaká banka může mít tak obyčejný vzhled své internetové banky.

Na první stránce hned po přihlášení vidíte přehled zůstatků na všech účtech, to se mi líbí.

Když kliknu na historii transakcí, objeví se vyhledávací formulář, kde si mohu vybrat časový interval nebo období, typ a částku transakce. To mi nepřijde moc praktické, pro mě by bylo nejlepší, kdyby se rovnou zobrazila celá historie, jako to má třeba Fio banka.
Ale aspoň mají na výběr položku „za posledních x měsíců“, takže nemusím stokrát klikat v kalendáři na předchozí měsíc při zadávání data od – do, jako to má např. Česká spořitelna nebo Komerční banka. To je zase plus.

Potom se mi rozbalí seznam všech plateb, jeho vzhledové zpracování se mi opravdu nelíbí.


Nad seznamem plateb jsou filtry (všechny, příchozí, odchozí, karetní transakce, transakce spojené s úvěrem, hotovostní výběry, připsání úroků, poplatky), to je opravdu šikovné, filtrujete si transakce hezky jedním klikem.
Je tam také políčko pro zadání částky. Transakce se filtrují okamžitě, už jen pouhým psaním částky. Taky věc, co se hodí.
Úplně napravo je zobrazen průběžný zůstatek po každé platbě.
Úplně nahoře jsou potom sumy za zvolené období: kreditní položky, debetní položky, součet, počáteční a konečný zůstatek.

Praktičnost bankovnictví je tedy o mnoho lépe zvládnutá než jeho vzhled.


Spořící účet eMax
Zdarma u spořícího účtu eMax máte založení a vedení účtu, odchozí i příchozí platby, vedení platební karty, měsíční výpisy na e-mail.
Účet je bez výpovědní lhůty, máte tedy ke svým prostředkům přístup kdykoliv.
Platby mezi účty u mBank chodí okamžitě, takže pokud byste dnes potřebovali peníze, můžete si je ze spořícího účtu převést na váš běžný účet, peníze tam budou hned. Obrovská výhoda!
Úspory tak můžete úročit až do poslední chvíle.
Úrok ale není z nejvyšších, viz. Úrokový lístek. K dnešnímu dni je výše úroku 0,4 % p.a., což je méně, než má na spořícím účtu např. Fio banka (k dnešnímu dni 0,6 %).

Karta ke spořícímu účtu eMax:
Karta ke spořícímu účtu eMax


Spořící účet eMax Plus
O malinko lépe je na tom spořící účet eMax Plus, kde je nyní úrok 0,5 % (stále méně, než spořící účet Fio banky).
U tohoto účtu ale ještě platí zvýhodněná úroková nabídka 2% při zůstatku maximálně do 100 000 Kč (jen pro jeden účet eMax Plus). Úrokovou sazbu 2% získáte, pokud dosáhnete objemu karetních transakcí na všech osobních účtech u mBank dohromady alespoň ve výši 4000 Kč (kdo z nás ale utratí tolik měsíčně kartou …).
Na spořícím účtu eMax Plus máte zdarma: založení a vedení účtu, všechny příchozí platby, jednu odchozí platbu měsíčně, elektronické výpisy.
Spořící účet je taktéž bez výpovědní lhůty, peníze máte přístupné okamžitě.

Spořících účtů můžete mít od každého druhu i několik.


Závěr
mBank je hlavně internetová banka. Poboček ani bankomatů nemá mnoho, dostupnost je tedy celkem špatná.
Proto obzvlášť oceňuji možnost podepsání smlouvy o založení účtu i pohodlně doma, díky domluvené návštěvě kurýra mBank.
Zatím všechny platby chodí spolehlivě, s bankou nebyl žádný problém, na pobočku jsem nikdy nemusela.
Proto mohu jen doporučit (pokud vám tedy nevadí skoro katastrofický vzhled internetového bankovnictví – ale to je asi také jediné mínus).


  One Response to “mBank – Osobní a spořící účet – recenze”

  1. Účet u mBank už mám celkem dlouho, před lety zavedli nové internetové bankovnictví, ale více se mi líbilo rozhraní toho starého. Účet u mBank už mám asi 8 let a celkem všechno docela bez problémů.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   

Kalendář

Duben 2024
P Ú S Č P S N
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2012 - 2013 Blog (Račice)
Kopírování obsahu je zakázáno!
All trademarks, logos and images remain the property of their respective owners.
Všechny obchodní značky, loga a obrázky zůstávají majetkem příslušných vlastníků.
Suffusion theme by Sayontan Sinha