Hotpoint Ariston

Tuto lednici jsem po dlouhém vybírání zakoupila v dubnu 2012 za cenu asi 15 000 Kč v e-shopu bila-vede.cz.

Chtěla jsem velkou nerezovou lednici, která bude mít nízkou spotřebu, funkci No Frost (nenámrazový systém), bude mít antibakteriální ochranu, nulovou zónu, velkou přihrádku na zeleninu, spoustu přihrádek ve dveřích, displej, samostatnou regulaci teploty pro lednici a mrazák, malou hlučnost a která bude vypadat kvalitně (u některých ledniček jsem totiž měla pocit, že se po doteku rozsypou).

Vybírala jsem z několika lednic nejen na internetu podle funkcí, ale také podle vzhledu a kvality zpracování přímo v kamenných obchodech.

U lednice Hotpoint Ariston NMBT 1922 FI/HA mě potěšila funkce navíc – vakuovací systém Ever Fresh. Výborná věc, pokud udělám jídla víc, než dokážu za den dva sníst – jídlo vydrží o dost (několikrát) déle.
Dále funkce Ice Party, což je rychlé chlazení lahví, plus speciální obal, kde nápoj vydrží déle studený.
V neposlední řadě jsem ocenila funkce Super Freeze (rychlé mrazení) a Super Cool (rychlé chlazení). Držák na víno je také výborná věc.
Také mě oslovil velký mrazící výkon a dlouhá akumulační doba (jak dlouho vydrží potraviny zmrzlé, když vypadne elektrický proud).

Nyní lze lednici koupit za:

Hotpoint-Ariston NMBT1922 FI lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Technické parametry
Rozměry: 191 x 70 x 72
Typ: volně stojící
Konstrukce: kombinovaná (mraznička dole)
Barva: nerez
Užitný objem celkem: 451 l (lednice 309 l, mraznička 142 l)
Čistý objem celkem: 394 l (lednice 300 l, mraznička 94 l)
Energetická třída: A+
Spotřeba energie: 0,93 kWh/den (339 kWh/rok)
Klimatická třída: SN, N, ST
Hvězdičkové označení mrazícího prostoru: ****
Displej: digitální (externí dotykový)
Police v lednici – počet: 3 (bezpečnostní sklo)
Zásuvky v mrazničce – počet: 3
Mrazící výkon: 14kg/24h
Akumulační doba: 21h
Typ chlazení: kompresorová (počet kompresorů: 1)
Oddělená regulace teploty zvlášť pro ledničku a zvlášť pro mrazničku: ano


Hlučnost: 45 dB
Zaměnitelné otvírání: ano
Výrobník ledu: ne
Zásobník na vodu: ne
Domácí bar: ne
Nenámrazový systém: ano (chladničky i mrazničky, No Frost)
Nulová zóna: ano
Antibakteriální úprava: ano
Ventilátor: ano
Super chlazení: ano
Super mrazení: ano
Varovný signál lednice: ano, akustický
Varovný signál mrazáku: ne
Úprava proti otiskům prstů: ne
Zvukový signál otevřených dveří: ano
Pachový uhlíkový filtr: ano
Ledová nádobka na lahve: ano (šampaňské vydrží déle studené)
Nádobky na led – počet: 3
Držák na víno: ano
Fresh box: ano (nádobka na zeleninu a ovoce)
Dětská pojistka (Child Lock): ano
Nastavitelné nožičky: ano

Funkce
Ever Fresh – integrovaný vakuovací systém
Super Freeze – rychlé mrazení
Super Cool – rychlé chlazení
Holiday – teplota lednice se zvýší na 12°C, teplota mrazáku zůstane stejná
Eco – vyšší teplota, nižší spotřeba
Ice Party – rychlé chlazení lahví (pivo, šampaňské)

Teplota pro chladničku i mrazničku se nastavuje na displeji (dvě oddělená okénka, s plusy a mínusy), také se tam zapínají/vypínají jednotlivé funkce: Alarm, Supercool, Superfreeze, Ever Fresh, Ice Party (snížení teploty v mrazničce na dobu potřebnou na ochlazení lahví), Holiday, I Care (Eco), lednička se tam zapíná/vypíná (vypíná se stiskem tlačítek I Care a ON).

Teplota
Chladničce se dá nastavit 2 – 8°C.
Mrazničce se dá nastavit -18 – -26°C.

Obrázek: Moje lednička čertvě koupená, po rozbalení
Obrázek - nase

Prostor
Úplně unesená jsem byla z prostoru ve dveřích chladničky. Dveře jsou docela hodně vyklenuté. Vejde se tam i jedna dvě igelitky nákupu (taky jsem nevěřila, na pohled to tak nevypadá). Chladnička má ve dveřích 1 velkou přihrádku na lahve (a ta je navíc ještě dvojitá, můžete tam dát dvě řady lahví, jedna řada je na velké lahve (i 2,5 litrovku tam dáte), druhá na menší lahve), 3 menší přihrádky a 4 malé přihrádky (plus vyndavatelný podstavec na vejce).
Hodně na mě zapůsobil i prostor na zeleninu, který je obrovský. Zásuvka je vysoká, je až dozadu, vejde se tam i menší meloun či pomelo.
Police v chladničce jsou posouvatelné (nahoru nebo dolů) – na stěnách chladničky je několik výstupků, na které se dají dát.
Opravdu velká lednice (je hluboká), vejde se tam všechno (včetně hrnců). Vše máme krásně roztříděné, srovnané vedle sebe (ne jako ve staré malé lednici, kde jsme měli i několik vrstev nejrůznějších potravin na sobě, stěží jsme to tam namačkali, pak to ani nechladilo, jak mělo a potraviny se rychle kazily). Opravdu lepší koupit raději větší lednici než menší.

V mrazničce jsou 2 přihrádky ve dveřích (na pizzu).
Prostor s funkcí Super Freeze je v horní zásuvce mrazáku. Tam se zamrazují potraviny.
V mrazničce se nacházejí také 3 nádobky na led (misky na led Ice Care). Jsou umístěny v přední části zásuvek. Voda se do nich lije stranou, musí se nalít jen málo, aby šel pak led vyklepat.

Obrázek: Moje lednička čertvě koupená, po rozbalení
Obrázek - nase2

Funkce Ever Fresh slouží k vakuování potravin. Nádobky na vakuum má lednička 3. Uprostřed nad nimi je čerpadlo, které z nádoby odsává vzduch. Při vytváření vakua je lednička dost hlučná, nedoporučuji provádět v noci :) Hluk ale netrvá dlouho, za několik sekund je hotovo (cca 20s, podle náplně). Potraviny ve vakuu opravdu vydrží o mnoho déle, vakuovací systém je skvělá věc, doporučuji.
Příklady: výdrž v chladničce x výdrž ve vakuu v chladničce – ve dnech (při teplotě 3-5°C)
Vařená jídla: 2 x 10
Čerstvá ryba: 2-3 x 4-5
Čerstvé syrové maso: 3 x 9
Tvrdé sýry: 15 x 60
Syrová zelenina: 5 x 21
Čerstvé ovoce: 10 x 21
Sušenky: 180 x 365
Koláče s krémem: 2 x 10
Ostatní koláče : 5 x 20
Většina obrázků lednice na internetu je nepřesná, protože ukazuje jen 1 vakuovací misku a lednice na obrázku má čerpadlo vzduchu na levé straně, kdežto tato lednice má misky 3 a čerpadlo uprostřed.

Funkci Ice Party zřejmě ocení nejvíce lidé milující hezky vychlazené pivo :) Kolikrát už se vám stalo, že jste si koupili pivo a měli na něj hned takovou chuť, jenže bylo teplé a kdybyste ho otevřeli, stálo by za prd? Většina musí rezignovat, dát pivo do mrazáku a čekat. S touto ledničkou bude radost pivo nakupovat, protože přijdete domů, pivo vložíte do mrazáku do zásuvky se Super Freeze funkcí, zmáčknete Ice Party na displeji a pivo se chladí. Než vyndáte a roztřídíte nákup do lednice, než se převléknete do domácího, je pivo krásně vychlazené :) Trvá to cca 20min.
Chladit lze takto samozřejmě jakýkoli nápoj.
Lednice má potom další vychytávku a to ledovou nádobu na lahev. Nádobu dáte nejdřív do mrazáku (tam v ní zmrzne vodní náplň, kterou má po obvodě), pak ji můžete vyndat, vložit do ní lahev, obsah lahve tak vydrží déle studený. Lze tam nasypat třeba ještě dodatečné kostky ledu a chladit jako šampaňské.

Funkce Super Cool je na to, když přijdete z nákupu, všechny potraviny vložíte do lednice (a máte jich zpravidla hodně), zapnete tuto funkci a ona vám rychle potraviny zchladí. Bez této funkce je riziko, že potraviny zůstanou ještě nějakou tu hodinu ve zvýšené teplotě (jak jste lednici větrali plus potraviny se také cestou z obchodu ohřály a také proto, že jich je mnoho) a mohou se začít kazit.
Vypne se automaticky po určité době.

Funkce Super Freeze je zase na rychlé zmražení potravin. Např. pokud přijdete ze zabijačky, nesete si plno masa, které chcete dát zmrazit. Než by vám mraznička tolik masa zmrazila, mohlo by se začít kazit. S touto funkcí bude zmrazené rychle.
Vypne se automaticky po určité době (24h) nebo po dosažení optimální teploty.

Funkce Holiday je už podle názvu na to, abyste lednici snížili spotřebu, když jedete na dovolenou. Chladničku budete mít zřejmě stejně prázdnou (většina by se beztak zkazila, než byste přijeli zpět), proto v ní bude nastavena vyšší teplota. Ale ne zas moc vysoká, aby lednička nezasmrádla apod.
Teplota chladničky bude nastavena na 12°C. Teplota mrazničky bude -18°C (potraviny v mrazáku potřebují být zmraženy neustále, ale -18°C stačí).

Funkce I Care (Eco) je pro automatickou regulaci podle vnitřních a venkovních podmínek chladničky (zapnutou funkci signalizuje nápis AUTO). Nastaví teplotu v chladničce na +5°C a v mrazničce na +18°C, což jsou standardní teploty pro konzervaci potravin.
Pokud chcete nastavit odlišnou teplotu, držte tlačítko I Care stisknuté a tlačítky + a – nastavte teploty, jaké chcete vy (max +6°C v chladničce).

Já mám nastaveno dokonce na 8°C, potraviny (hlavně vařené, saláty atd.) i přesto vydrží pořád asi 5x déle, než v mé staré lednici a zelenina a ovoce vydrží dokonce asi tak 10x déle, z čehož jsem byla dost překvapená. Zřejmě systém na pohyb vzduchu uvnitř lednice dělá opravdové zázraky :)

Nulová zóna se nachází v prostoru nad zásuvkou na zeleninu a ovoce. Je určena hlavně pro potraviny, které se rychle kazí, proto potřebují nižší teplotu – např. maso, syrové ryby, měkké sýry atd.)

Protizápachový filtr je znát, lednička nijak nesmrdí, vůně je tak nějak neutrální, jaký to rozdíl oproti mé staré ledničce.

Držák na víno je na 6 lahví. Využijete hlavně když vám nestačí prostor pro lahve ve dveřích. Držák se také hodí spíše pro střední lahve (víno), kdežto prostor pro lahve ve dveřích je buď na velké lahve (kola, minerálky atd.). a nebo na menší lahve (pivo, kečup atd.), samozřejmě dát tam můžete všechny velikosti.
Držák na víno se dá lehce vyndat vysunutím a tím získáte další prostor v lednici.

Úpravu proti otiskům prstů lednička sice nemá, ale prsty na ní vidět stejně nejsou. To už se musíte fakt snažit ji hodněkrát osahat, aby něco bylo vidět :)

Osvětlení
Hotpoint Ariston NMBT 1922 FI/HA je osvětlená v prostoru chladničky nahoře dvěmi žárovkami (dá se tam dát max 15 W žárovka) – jsou schované pod krytem, světlo je dostatečné.
Mraznička osvětlena není.

Závěr
Všechny funkce lednice opravdu oceňuji, jsou to všechno věci, co se hodí, některé z nich používám velmi často.
Jak už jsem psala výše, potraviny mi v této lednici vydrží o dost déle, než v mé staré, takže maximální spokojenost. Opravdu super lednice, doporučuji!
Co se ceny týče, lednice za to stojí.

Jediné, co mně na lednici vadí, že pokud ji nechám otevřenou více jak 2 minuty (např. když se do ní dává nákup), začne pípat a nedá se to nijak vypnout. Bylo to asi myšleno dobře, aby se zbytečně nevětralo, ale někdy zkrátka je potřeba to nechat otevřené a pak je to o nervy :)

Lednička je zatím bez jediného problému, bez poruchy. Uvidíme, jak dlouho to vydrží (mám ji teprve necelý rok).

Podívejte se také na nejprodávanější kombinované lednice současnosti:


  3 Responses to “Lednice Hotpoint Ariston NMBT 1922 FI/HA – recenze”

  1. Chcel by som sa opýtať či šuflíky v mrazničke majú spevnenú prednú časť? Nakoľko sa to dosť často láme. Ďakujem

    • Ta přední část je dost silná a v místě úchytu je to dvojité. Vypadá to kvalitně, narozdíl od levnějších lednic. Nebojím se, že by se to zlomilo.

  2. Zdravim, chci se zeptat, mám ted tuto lednici (použitou) a zdá se mi, že tam nefungujou všechny funkce. Když zapnu superchlazeni, nebo mražení, tak se nic neděje. Vakuum také nefunguje (chybí mi ty šuplíky na to) A při funkci chlazení napoju se taky nic neděje. Chci se tedy zeptat, když použijete nějakou tuto funkci, zda Vám lednice reaguje ihned a spustí se. Děkuji

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kalendář

Duben 2024
P Ú S Č P S N
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2012 - 2013 Blog (Račice)
Kopírování obsahu je zakázáno!
All trademarks, logos and images remain the property of their respective owners.
Všechny obchodní značky, loga a obrázky zůstávají majetkem příslušných vlastníků.
Suffusion theme by Sayontan Sinha